– Ble tilbudt halvannen prosent

Tom Johansen er daglig leder i Johansen Skogsdrift, entreprenørselskapet der Viken Skog i august kjøpte 51 prosent av aksjene. Han forteller her sin versjon av hva som skjedde forut for denne transaksjonen – og ikke minst etterpå.

Av Johs. Bjørndal / november 2023

Johansen Skogsdrift har base på Elverum, og selskapet ble etablert av Toms far Trond Johansen og hans tre brødre i 1992. Lenge før det kjørte bestefaren Torleif med hest på Johan C. Løkens eiendom, vi snakker altså om en familiebedrift med lange tradisjoner. Og Trond kjørte for Glommen da foreningen hadde eget driftsapparat, men da dette ble avviklet fikk han til bud om å kjøpe maskinen og fortsette for seg selv. – Dette skjedde i 1992, samme år som jeg ble født, smiler Tom Johansen. Siden 2020 er det han og fetteren Steffen Johansen som har vært selskapets hovedeiere.

KASTET UT I 2006 Johansen Skogsdrift drev for Glommen, og Løiten almenning fram til 2006.
– Da etablerte Stora Enso seg i regionen og ville gjerne ha samarbeid med entreprenører. Og da vi tok oppdrag også for dem ble vi kastet ut av Glommen, forteller Tom. Det er altså 17 år siden.
Etter dette tok firmaet oppdrag for Mjøsen, Stora Enso og Løiten Almenning og virksomheten vokste sakte, men sikkert. Og etter fusjonen mellom Glommen og Mjøsen i 2019 fortsatte samarbeidet med Glommen Mjøsen Skog. Fram til for få uker siden hadde Johansen Skogsdrift 7 av sine 12 driftslag i sving for det lokale skogeiersamvirket, og en avtale om avvirkning av 260 000 m3 i året.
– Det hører med til historien at vi har hatt et såkalt forbedringssamarbeid med Glommen Mjøsen i flere år. Men jeg følte at dette var i ferd med å stagnere og i fjor tok vi opp om ikke dette burde videreutvikles.
De galopperende kostnadene gjorde også at vi reiste spørsmålet om det kunne være aktuelt med en inntreden på eiersiden. Jeg fikk da høre at det ikke var Glommen Mjøsens policy å eie maskiner, forteller Tom.

TILBØD HALVANNEN PROSENT – Det var jo greit nok og samarbeidet fortsatte som før. Vi har ikke justert driftsprisene siden 2. kvartal 2022, men da vi i vår tok kontakt for å for handle pris for høsten og det på følgende året, ble det vanskelig. Kost nadene har jo eksplodert, og mens det for to år siden kostet 8 millioner å utstyre et lag med maskiner, er prisen i dag 10 millioner. I tillegg er renta nær tredoblet. Vi foreslo derfor en prisjustering på 8–9 prosent, men ble møtt med et tilbud på halvannen prosent. Vårt svar var at da ville det ikke være mulig å opprettholde aktiviteten på dagens nivå, vi ville blitt nødt til å kutte ut de minst produktive lagene, forteller Johansen.
Responsen på dette fra Glommen Mjøsen mener han var forbløffende.

– Vi fikk da beskjed om at dette i så fall var et kontraktsbrudd. For å ivareta arbeidsplassene og kompetansen så vi da ingen annen løsning enn å legge selskapet ut for salg. Samtidig ville det være et steg i riktig retning med tanke på profesjonalisering og videreutvikling av selskapet og hele verdikjeden. Dette meddelte vi Glommen Mjøsen, sier han.

VIKEN SKOG VAR GRUNDIGE – Vi lagde et enkelt prospekt med beskrivelse av bedriften, oppdrags givere, rekruttering og struktur, samt verdivurdering og gjeld. Så tok vi kontakt med Glommen Mjøsen, SB Skog, Viken Skog og en annen skogsentreprenør. Alle bortsett fra Glommen Mjøsen var interessert, men skogsentreprenøren var nok mest interessert i en fusjon og ble tidlig sjekket ut. Viken Skog og SB Skog var seriøst interessert, de gjorde en grun dig sjekk av selskapet og vi hadde flere møter gjennom sommeren. Vi fant tonen, delte de samme verdiene og de aksepterte forutsetningen vår om at alle arbeidsplasser skulle ivaretas i samme geografi som tidligere, sier Johansen.
– Mens Glommen Mjøsen satt stille i båten?
– Ikke helt. De ble informert om hva som skjedde og da de skjønte at salget til Viken Skog kunne bli en realitet, ble Steffen og jeg innkalt til et møte. Da var det ikke lenger snakk om at det var i strid med noen policy å eie maskiner, de kom med et bud. Men dette lå godt under selskapets slakteverdi. Vi avslo umiddelbart, men sa at de kunne få dokumentasjon fra oss og tid til å utarbeide et nytt bud. Men dette ble det takket nei til, forteller Tom Johansen.
Og dermed kunne det altså i begynnelsen av august meddeles at Viken Skog gjennom kjøp av 51 prosent av aksjene og ble største eier i Johansen Skogsdrift.

ØYEBLIKKELIG AVTALEOPPHØR Da dette kjøpet ble gjennomført var det forutsetningen at driftsavtalen med Glommen Mjøsen skulle videre føres ut avtaleperioden, som strakk seg helt til ut 2027. Dette ble under streket overfor Norsk Skogbruk både av Glommen Mjøsens adm.dir. Gudmund Nordtun og Viken Skogs styreleder Olav Breivik. Men slik skulle det ikke gå. Det gikk nemlig bare 12 dager fra nyheten om Vikens oppkjøp ble publisert, til det ble med delt at Glommen Mjøsen hadde kjøpt seg inn med 80 prosent i den nesten like store skogsentreprenøren GM Skogsdrift. Samtidig sa Glommen Mjøsen opp avtalen med Johansen Skogsdrift med 1 års oppsigelsestid.
– Vår avtale med Glommen Mjøsen inneholder en passus om at den kan sies opp med øyeblikkelig virkning fra vår side, dersom særlige hendelser inntreffer. Og etter at Glommen Mjøsens skogbruksledere og GM Skogsdrift kontaktet flere av våre sjå fører og oppfordret dem til å begynne hos dem, valgte vi å benytte oss av denne passusen og sa opp avtalen med umiddelbar virkning. I forkant av dette tok vi initiativ til å finne en løsning, men vi kom ikke til enighet. Vi sendte over flere tilbud om en nedtrapping av kapasiteten gjennom 12 månedersperioden, men ingen av forslagene ble akseptert av Glommen Mjøsen. I deres motforslag ønsket de nesten hele kapasiteten gjennom vinteren og så ville de gi fra seg alle maskinene i mars/april, rett før tele løsningen. Det ville blitt vanskelig for oss å sysselsette alle maskinene i tele løsningen uten å ha kapasitet på vinteren. Vi anså det derfor som den beste løsningen å avslutte samarbeidet så snart vi hadde fullført de driftene som pågikk. Det var viktig for oss at ingen skogeiere skulle rammes som en uskyldig tredjepart i dette. Vi fullfører derfor påbegynte drifter på en god måte, men i løpet av de neste ukene er alle de syv lagene i sving for SB Skog. Jeg er imponert over hvor raskt denne oppdrags giveren har snudd seg rundt, forteller Tom Johansen

GÅR UFORTRØDENT VIDERE Tom Johansen vil gjerne ha fram at han ikke føler noen bitterhet over det som har skjedd.

– Vi går nå hvert til vårt og fortsetter å fokusere på det vi kan. Vi driver videre som før, med samme mannskap, samme maskin park, og utvikler oss videre i sam arbeid med gamle og nye oppdrags givere. Vi er opptatt av kompetanse og rekruttering, i løpet av de siste årene har vi hatt 18 lærlinger, 14 av disse arbeider fortsatt hos oss. Rekruttering til bransjen ligger vårt hjerte nær, og dette skal vi fortsette med. Og jeg er rørt over den tillit og lojalitet som de ansatte har vist gjennom denne turbulente fasen, vi har ikke mistet en eneste sjåfør, sier Tom Johansen.
– Og vi har nå fått inn en kapital sterk eier, og har god tro på at vi kan utvikle verdikjeden videre. Jeg tror det er mye å gå på, både når det gjelder driftsplanlegging og -forbere delser. Ikke minst burde forhåndsrydding settes i system, hogstmaskin en er verdens dyreste ryddesag, sier Tom Johansen.
Han forteller også at medeier Steffen Johansen nå går inn som skogbruks leder for SB Skog, nettopp for å arbeide med optimalisering av skogsdriftene. Tom betror oss også at han selv aldri har sittet på en hogstmaskin, hans nisje har hele tiden vært administrasjon og ledelse, blant annet utregning av drifts priser.

– Fatter’n rådet meg egentlig til å holde meg unna denne businessen. Men slik gikk det visst ikke, avslutter han.