Mellom 40 og 50 skoginteresserte møtte opp på skogkveld i Trysil for å se den første skålharva som er montert midt på en lassbærer her til lands. Skogsentreprenør Terje Varli demonstrerte. Hensikten er mer skånsom markberedning for å komme miljøbevegelsen i møte.
Av Line Venn / oktober 2024
Nå er ikke utstyret nytt. Produsenten Plantma Forestry med hovedkontor i Ludvika i Sverige driver fortrinnsvis med plantemaskiner, men selger også markberedningsutstyr som ble utviklet av søsterselskapet Midiflex allerede i 2008. Likevel har det aldri vært brukt i Norge før. Selskapet har solgt flesteparten av modellene i hjemlandet gjennom disse årene. Men som en integrert del av plantemaskinen PlantMax har Midiflex også blitt solgt i markeder som Brasil, Canada, Australia og New Zealand.
Selger egentlig planteaggregat
Salget av Midiflex tok særlig fart fra 2019, da det kunne selges som en integrert del av PlantMax – planteaggregatet som ble utviklet i samarbeid med flere andre selskaper i 2018.
– Med denne bak på maskinen kommer plantene i markberedningsstripene eller -flekkene med én gang, og skogeier sparer fort en vekstsesong. Plantene kommer fort i gang, noe som gir bedre produksjonsutnyttelse på plantefeltet, men også forsprang på ugresset i flekken eller fura, kommenterer Markus Pettersson og Magnus Sandstrøm i Plantma Forestry.
Nå reiser de to og deres kollegaer verden rundt for å promotere kombinasjonen.
– Under optimale forhold har planteaggregatet en kapasitet på å sette ut inntil 2800 planter i timen. I Canada ble det satt 350 000 planter på tre uker. Men i Norge er terrenget såpass kupert at slike prestasjoner ikke er aktuelle, forteller Sandström og Pettersson om aggregatene som har vært populære i Sør-Amerika, Canada og Oseania.
Imøtekommer miljøkritikk
Men det er ikke gratis. Terje Varli, som har investert i Midiflexen, kan fortelle at den har kostet ham i underkant av 1,7 millioner kroner.
– Det er overkommelig, men planteaggregatet koster fort 5-6 millioner kroner i tillegg, for utstyr som bare brukes deler av året, understreker Varli som altså ikke har kostet på seg planteaggregatet – ennå. Han er derimot veldig fornøyd med investeringen i det nye marberedningsutstyret.
Skogsentreprenør Terje Varli

– Dette er første gang vi får skryt for markberedninga, forteller han fornøyd. Og refererer til at både skogeiere som har fått denne på besøk i sommer, og den foreløpige responsen fra allmennheten, er at de syns flata ser penere ut.
– Jeg kjøpte utstyret for å imøtekomme all skepsisen til markberedning fra miljøbevegelsen, forteller Varli. Han tror det er nødvendig for å få lov å fortsette med markberedning som jo gir de nye plantene en god startpakke, bedre overlevelse, bedre produksjon og kortere omløpstid, som han sier.

Enkelt, men genialt
Rent praktisk er denne modellen like enkel som den er genial. Selve utstyret er en vanlig skålharv, men det smarte er at den er montert midt på maskinen. Når den velter opp torva blir det vanligvis en haug som planta kan settes i, men disse ser unaturlige ut på skogbunnen og ikke sjeldent blir det et tomrom mellom den snudde torva og skogbunnen under, som planterøttene fort kan tørke i. Trikset med midtmontert er at maskinens bakhjul umiddelbart kjører over haugen og presser den flat mot skogbunnen igjen, slik at marka er jevn og fin etter markberedningen og klar til planting. Fura eller flekken blir både større på denne måten og luftlommene i haugen blir eliminert. Erfaringene med plantetilslaget etter planting på disse flate «haugene» skal være god.
Avflekkinga kan varieres avhengig av foryngelsesmetode etterpå og av bonitet slik at avflekkingsgraden harmonerer med PEFC-standarden. Alt ved hjelp av fintfølende sensorer.
– Når skålharva pløyer skogbunnen varierer den trykket avhengig av underlaget og løftes opp ved stubber og stein ved hjelp av sensorer. Den kan også løftes fortløpende med en viss avstand hvis det er ønskelig med flekker i stedet for furer, forteller Sandström.
– Og planteaggregatet snakker selvsagt med markberedningsutstyret, hvis du har begge deler slik at planteresultatet blir optimalt, legger Pettersson til.
Lett utstyr
En annen fordel skal være at utstyret er ganske lett og når det står midt på maskinen slites maskinen mindre enn om det er montert bak, mener Sandström og Pettersson som kan fortelle at utstyret kan monteres på alle merker av 15-tonns lassbærere. Fordi det er ganske lett er det billigere å flytte enn de tradisjonelle markberedningsløsningene, skal vi tro de to. Varli forteller at han må ha flater oppi 30 dekar hvis det skal lønne seg å ta i bruk utstyret.
– Er flata på 30 dekar blir flyttekostnaden rundt 100 kr/daa. Det er omtrent det samme som når vi bruker gravemaskin til markberedning. Hvis terrenget er veldig fint kan flata være litt mindre, men blir de så små som for eksempel 10 dekar, koster det fort 300 kr/dekaren, understreker han. Han poengterer også at det er smartere å bruke gravemaskin, hvis skogeier for eksempel samtidig vil ha fiksa sporskader og utføre grøfterensk av området.
Plantma Forestrys hovedkontor ligger altså i Ludvika i Sverige og Sandström og Petterson tok turen denne ettermiddagen i ens ærend for å vise fram den første i sitt slag på norsk jord til skogeierne i Trysil og omegn, på skogkveld i skogen i regi av Glommen Mjøsen Skog. Knut Johansen i Innlandet Maskin, selger vanligvis EcoLog-utstyr, men har nå agenturet på Midiflex her i Norge, og har stått for salget av den første til Terje Varli.
– Med dette utstyret dempes konflikten med miljøbevegelsen rundt markberedning. Og det er bra. Markberedning er jo et av de beste tiltakene for å sikre foryngelsen, sier Johansen som foreløpig ikke har planer om å begynne å selge plateaggregatet. – Men det kan bli aktuelt i fremtiden det, hvis arbeidskrafta til manuell planting i skogen uteblir, understreker han. Da lover han å stå klar.